Obyvatelé Nymburska odmítají bioplynovou stanici

Praha - Bioplynová stanice hned za domem. Taková perspektiva se rýsuje před řadou občanů obcí Netřebice a Úmyslovice na Nymbursku. Právě zde by totiž měla stát bioplynová stanice, která by měla spalovat biohmotu, tedy i výkaly. Občané obou obcí jsou zásadně proti, bojí se nepříjemného zápachu.

Zápach je cítit už teď a bude to ještě horší, stěžují si obyvatelé Netřebic a Úmyslovic. Firma Proagro Nymburk má totiž na půli cesty mezi obcemi výkrmnu prasat. Na stejném místě má nyní vyrůst i spalovna na drůbeží trus a takzvanou prasečí kejdu. „Hlavně se nám nelíbí pravděpodobný zápach, který bude vznikat při tom samotném procesu. Zároveň provoz přinese i zatížení komunikací,“ vysvětluje příčiny nesouhlasu starosta Úmyslovic Miroslav Fejfar. „Já mám dům, který bude jen šest set metrů od biostanice. Z jejího provozu se bude šířit značný zápach,“ vyjadřuje znepokojení jeden z místních obyvatel.

Vedení firmy Proagro Nymburk se odmítlo vyjádřit. Krajský úřad výstavbu bioplynové stanice schválil. Projekt firmy podle něj splňuje zadané podmínky. „Celé řízení bylo opravdu nastaveno tak, aby pro obyvatele byly zaručeny co nejlepší podmínky A proto do toho také kraj vstupoval i zpřísňováním podmínek,“ říká mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka. „V Evropské unii jsou bioplynové stanice také. Věřím tomu, že to je dobrá věc, ale je tam úplně jiný způsob jejich provozování,“ zdůrazňuje starostka Netřebic Miluše Líbalová.

Přes ujištění krajského úřadu neopouští zastupitele Netřebic a Úmyslovic obavy. Například z toho, že kvůli spalovně se budou špatně prodávat nemovitosti. „Toto obtěžování by nebylo na pár let, ale na léta,“ uzavírá Miluše Líbalová.

Pokud obcím nepomůže kraj, odvolají se na ministerstvo životního prostředí. Jestli neuspějí ani tam, obrátí se na soud.