Soud nepovolil splavování Labe v Pradubickém kraji

Pardubice -  Dlouho diskutovaný projekt splavnění Labe do Pardubic se znovu komplikuje. Krajský soud vyhověl ekologům, kterým se výstavba plavebního kanálu u Přelouče nelíbí. Opírají se přitom o stanovisko ministerstva životního prostředí. Pardubický kraj považuje verdikt soudu za unáhlený a splavnění Labe chce dál prosazovat.

„Krajský soud žalobě vyhověl, protože zjistil, že v mezidobí pražský městský soud zrušil důležité podkladové rozhodnutí ministerstva životního prostředí,“ vysvětluje důvody verdiktu mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Michal Strnad.

Kraj ovšem považuje rozhodnutí soudu za ukvapené. „Soud měl počkat, než dojde politickému jednání s ministerstvem životního prostředí, protože je to jenom o politice a o ideologii. Odborné argumenty jasně říkají, že splavnění Labe je rozumný projekt,“ tvrdí hejtman Pardubického kraje Ivo Toman (ODS).

Hlavní výhradou ekologů je vedení kanálu vzácnou lokalitou Slavíkových ostrovů, kde se vyskytují chráněné druhy rostlin a živočichů. Stovky milionů korun vložených do přípravy projektu považují za zbytečně vyhozené peníze.

Podle investora i vedení Pardubického kraje brání nekonečné spory rozvoji celého regionu. „Ta lokalita Pardubic je z dopravního hlediska mimořádně atraktivní pro všechny dopravce i pro tranzitní dopravu,“ uvádí ředitel Ředitelství vodních cest Miroslav Šefara.

Pardubický kraj chce stále dopravu na Labi prosadit. Zastupitelé se pokusí ještě jednou prodiskutovat celý problém s ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem.