Praha 1 chce na veřejnosti zakázat i užívání drog

Praha - První pražská městská část chce hlavnímu městu navrhnout, aby bylo kromě popíjení alkoholu na některých veřejných místech zakázáno i aplikování drog. K návrhu se zřejmě připojí i další městské části. Radnice Prahy 1 nyní společně s městskou a státní policií shromažďuje podklady a vyhledává místa, kde by zákaz mohl platit. Kdy by mohlo proběhnout jednání s magistrátem, zatím s ohledem na prázdniny není jasné.

Návrh uvítala i Praha 2. „Považuji to za dobrý nápad. S užíváním drog na veřejnosti máme velký problém zejména v lokalitě Karlova náměstí a parků Grébovka, Folimanka a Riegrových sadů,“ konstatovala starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Pokud by byla vyhláška zakazující aplikaci drog navržena, připojila by se zřejmě i Praha 5. „Asi bychom se přidali. Zatím ale podporujeme spíše preventivní programy, jako jsou automaty na výměnu injekčních stříkaček,“ uvedl mluvčí pátého obvodu Radovan Myslík.

Pražská protidrogová koordinátorka Nina Janyšková dnes řekla, že aplikování drog sice na veřejnost nepatří, tato místa jsou ale často zároveň prostorem, kde se terénní pracovníci s narkomany setkávají a poskytují jim čisté injekční stříkačky. „Bohužel se na těchto místech většinou drogy i prodávají. Bude záležet na městských strážnících, aby lidi, kteří se chystají aplikovat drogy, vytlačovali jinam,“ poznamenala.

Aplikování drogy na veřejnosti není trestným činem, strážníci proto nemohou proti narkomanům nijak zasáhnout. Míst, kde je možné drogově závislé vidět při činu, je v Praze více. V centru se jedná například o podchod pod magistrálou nedaleko Hlavního nádraží. Terénní pracovníci od narkomanů použité injekční stříkačky sbírají a mění je. „V loňském roce jsme jich takto vyměnili dva miliony,“ uvedla Janyšková.