Nájemníci v Liberci kritizují podmínky privatizace bytů

Liberec - Nejdříve petice, poté možná soud. Takový je plán obyvatel domu v Liberci- Františkově, kterým se nelíbí, jakým způsobem jim chce město prodat byty. Podle nájemníků podmínky, které radnice nastavila, nahrávají spekulantům.

Jedním slovem podraz. Tak hodnotí nájemníci praktiky města v oblasti privatizace bytového fondu. Nejenže už neplatí dávné sliby o prodeji bytů jednotlivým nájemníkům. Teď se dům bude prodávat jako celek a navíc objekt získá zájemce, který za něj nabídne nejvyšší částku. Za takových podmínek nemáme téměř žádnou šanci své byty získat, říkají nájemníci. „Jako nájemníci máme možnost dorovnat nejvyšší nabídku, ale ta může být účelově vyhnána tak vysoko, že nebude v našich možnostech ty byty odkoupit,“ naznačuje možnou taktiku města nájemnice Jana Navrátilová. „Bohužel to působí dojmem, že je to předem připravené pro nějakého kupce, který je už dopředu znám,“ vyslovuje podezření další z nájemnic Radmila Bártová. „Celou dobu nám slibovali, že si to budeme moci koupit po bytech. Dost jsme do toho investovali, všechno jsme si dělali sami s tím, že to koupíme, koupelny, kuchyňské linky,“ uzavírá nájemnice Alena Ottová - Čepelková.

O podmínkách prodeje se nájemníci dozvěděli na konci června. Aby se mohli o svůj dům ucházet, musejí dát dohromady tři miliony korun jako jistinu, a to nejpozději do 27. srpna. Zbývá jim tedy necelých šest týdnů. „Cílem tohoto postupu je ještě letos tu budovu prodat za co nejvyšší cenu. Co se týče té rychlosti, je to způsobeno tím, že město by letos chtělo mít ty peníze obrazně řečeno v kase,“ nezastírá cíl liberecké radnice vedoucí odboru majetku Městského úřadu Liberec Josef Mazáč.

Radnice jde tedy nekompromisně za co největším ziskem. Vyjít vstříc nájemníkům prý jí žádný zákon nepřikazuje. „Mohli jsme například vyhlásit výběrové řízení, třeba na 14 dní, a prodat to komukoliv. To by ale nebylo standardní,“ doplňuje Josef Mazáč. „Liberec je krásné město, ale to, jak se tady zastupitelstvo chová k občanům, je na hraně,“ odsoudila postup radnice Alena Ottová-Čepelková.

Město dostalo bytový dům před deseti roky od státu jako dar. Z tohoto titulu ho v té době nemohlo prodat. Nájemníky zlobí především fakt, že radnice dostala dům zdarma a nyní na něm chce maximálně vydělat. Poukazují také na to, že podobné bytové domy v okolí byly privatizovány po jednotlivých bytových jednotkách. Pokud nájemníci neuspějí s peticí, chtějí se obrátit na soud. To, že je privatizační projekt diskriminační, je podle nich patrné na první pohled.