Kvůli nepřihlášeným obyvatelům přicházejí obce o miliony

Panenské Břežany - Do Středočeského kraje se každoročně přistěhuje asi 200 tisíc obyvatel, k trvalému pobytu se ale oficiálně přihlásí jen někteří z nich. Podobná je situace i na jiných místech a města a obce tím přicházejí o miliony, za každého občana totiž dostávají peníze ze státního rozpočtu.

Odvoz odpadu, osvětlení ulic, čistotu chodníků, služby na radnici, to všechno platí obce z peněz, které dostanou od ministerstva financí. Čím více lidí, tím víc peněz dostanou ze státního rozpočtu. V některých městech ale žije obyvatel mnohem víc, než je jich nahlášeno a kvůli tomu ale obce chudnou: „V některé rodině je přihlášen jeden, třeba tatínek, a maminka s dětmi je přihlášena jinde, ale všichni bydlí u nás,“ stěžuje si starosta Panenských Břežan Libor Holík.

Podle propočtů starosty žije v Panenských Břežanech asi 50 nepřihlášených občanů. Obec tak ročně přichází až o půl milionu korun ze státního rozpočtu. Asi nejkurióznějším příkladem je rodina Přílepkova, za všechny jsou v domě přihlášeni pouze psi.

Lidé si nechtějí měnit trvalé bydliště z prostého důvodu - museli by si pak nechat měnit všechny doklady. Starosta Holík je ale nekompromisní: „Já tyto lidi považuju za parazity v obci, kteří žijí na úkor všech poctivých občanů, kteří tady jsou přihlášený a platí."

Množství administrativních kroků ale není jediným důvodem, proč se lidé do přihlašování k trvalému pobytu nehrnou, neexistuje žádný zákon, který by je k tomu mohl donutit. Hejtman Středočeského kraje Petr Bendl ale přislíbil pomoc: „Kraj pomůže obcím tím, že bude spolupracovat na změnách zákonů, aby obce měli šanci tlačit lidi, kteří trvale žijí v obcích, aby si přihlásili trvalé bydliště," uvedl.

Města mají zatím jedinou možnost, jak získat peníze, o které přichází, mohou požádat nepřihlášené občany o dobrovolný příspěvek.