Pražská sdružení nemají peníze na služby pro duševně nemocné

Praha - Organizace, které se starají o duševně nemocné, ruší z nedostatku financí některé služby. Sdružení pomáhající například lidem se schizofrenií nebo maniodepresivní psychózou uzavírají a omezují chráněné dílny i byty, propouštějí zaměstnance a nepřijímají nové klienty. Podle ředitele sdružení Fokus Praha Pavla Nováka za to může zejména snížení letošních dotací z ministerstva práce a magistrátu. Služby pro psychicky nemocné využívá v Praze asi 2 500 lidí.

Fokus Praha kvůli nízkým dotacím na rok 2008 uzavírá čtyři terapeutické pracovní dílny a propouští sedm zaměstnanců. „Uzavření těchto služeb se negativně dotkne asi 130 klientů,“ uvedl Novák. Sdružení letos žádalo o osm milionů korun, získalo ale pouze necelou třetinu.

V dalších organizacích je situace podobná. Eset Help například ruší chráněné bydlení pro šest klientů a centrum denních aktivit, které využívá denně 50 až 70 lidí. V tréninkové kavárně přijde o místo šest zaměstnanců z řad klientů. Sdružení chybí téměř dva miliony korun, letos získalo necelou pětinu z toho, co žádalo. Podle organizace Baobab se zase čekací doba na služby pro klienty vlivem nedostatku peněz prodlouží na půl roku až rok. 

Sdružení mnohdy pro klienty znamenají záchranu před životem na ulici nebo neustálými návraty do léčebny. Podle Aleše Langa z organizace Bona by organizace uvítaly systém víceletých grantů, aby na sebe služby navazovaly. Chybí jim také koncepční sladění mezi sociální a zdravotní oblastí.