V liberecké zoo se po třech letech narodilo lachtaní mládě

Liberec - Tříčlenná skupina lachtanů hřivnatých se v liberecké zoo rozrostla o dalšího člena. Malá samička se narodila ve čtvrtek šestnáctileté samici Líze, jejím otcem je šestiletý Nico. Návštěvníci zatím nový přírůstek venku neuvidí, nejméně měsíc stráví ve vnitřní ubikaci, kde se mimo jiné bude učit plavat v malém bazénku. Lachtaní mládě tu přišlo na svět po třech letech.

Malá samička je teprve pátým lachtaním mládětem narozeným v Liberci. Tři předchozí se narodila mrtvá nebo zemřela krátce po porodu. Výjimkou bylo první mládě - také samička - Maravilla (zázrak), která se narodila před třemi lety. Mládě ale zemřelo loni v červnu v necelých dvou letech. Při pitvě pak veterináři v jeho žaludku objevili množství nestravitelných předmětů - nechyběly mezi nimi propisovací tužky, mince nebo dokonce celá peněženka, které diváci do bazénu upustili.

V Liberci patří lachtani k největším lákadlům. Většina lidí si návštěvu plánuje tak, aby stihla krmení v 10:30 nebo v 15:00. Lachtany hřivnaté má liberecká zoo od roku 1975, kdy dorazil pod Ještěd první samec Filip. Jejich chov je nejdražší z celé zoo. Dvě stejně staré samice Líza a Týna pocházejí z volné přírody z Uruguaye. Samec Nico, kterého chovatelé získali v roce 2005, ze zoo v Heidelbergu.

Lachtani hřivnatí jsou zapojeni do chovu ohrožených druhů světové fauny v rámci Evropských plemenných knih (ESB). Patří mezi šelmy a ve volné přírodě žijí na pobřeží Jižní Ameriky od Peru po Ohňovou zemi. Živí se planktonem, měkkýši, rybami, sépiemi nebo chobotnicemi. V zajetí sežerou denně sedm až deset kilogramů mořských ryb. Dožívají se přibližně 25 let.