V Česku je jen jedna autoškola pro vozíčkáře

Pardubice - V Přelouči na Pardubicku je jediná české autoškola, která umožňuje vozíčkářům získat řidičský průkaz. Přípravný kurz na závěrečnou zkoušku trvá čtrnáct dní a faktem zůstává, že většina handicapovaných lidí si řidičský průkaz prostě nemůže dovolit.

Pětadevadesát procent účastníků kurzu vyjde z přeloučské autoškoly s řidičským průkazem. Zájem o studium v jediné autoškole pro vozíčkáře je vysoký. Každý rok získá průkaz 60 tělesně handicapovaných lidí. Automobily jsou speciálně upravené, pro mnoho druhů tělesného postižení. Absolventi celých čtrnáct dní bydlí v Přelouči na internátu. Tomu také odpovídá cena kurzu.

Mnoho zájemců si bohužel nemůže drahý kurz finančně dovolit. „Těch patnáct a půl tisíce, což je cena kurzu, ubytování a plné penze, nedají snadno dohromady a musí čekat, až si našetří,“ říká provozovatel autoškoly Pavel Peml.

Tělesně postižení se snaží získat už léta dostatečně vysoké dotace pro kurzy autoškoly. Ovšem marně. „Hledáme nějaké možnosti, ale bohužel jsme zatím žádné nenašli,“ konstatuje Michal Hašto z pardubického střediska rané péče.

Bohužel podle tělesně postižených se situace zřejmě jen tak nezmění. Drtivá většina z nich, do autoškoly kvůli nedostatku peněz nikdy nenastoupí.