Na pytláky s motorovým člunem

Ústí nad Labem -Velké překvapení zažívají v těchto dnech pytláci na březích Labe. Již dva totiž skončili v policejní síti ústeckých strážníků díky rychlému motorovému člunu, který využívají. Strážníci odhalili ale i spoustu dalších přestupků, třeba černé skládky. Mimo to někteří z nich prošli i potápěčským kurzem a z vody zachránili už tři sebevrahy.

Povodně z let 2002 a 2006 byly hlavním důvodem, proč ústecká městská policie motorový člun pořídila. Při velké vodě ho strážníci využívali při evakuacích a při kontrolách opuštěných domů. „V té době usnadňoval přístup strážníkům do zaplavených oblastí,“ vzpomíná zástupce ředitele Městské policie Ústí nad Labem Jan Novotný.  

Teď strážníci na člunu hlídají jedenadvacet kilometrů dlouhý úsek od hranic Litoměřicka až po začátek Děčínska. Letos už přistihli dva rybáře pytláky, objevili na břehu řeky černé skládky, ale zaznamenali i desítky dalších přestupků. „Strážníci se nejčastěji zaměřují na pytláky na Labi, na sběrače kovů, kteří chodí po březích Labe, černé myče aut, kteří si jedou k Labi umýt svá vozidla,“ přibližuje jejich povinnosti ústecký primátor Jan Kubata. „Pravidelně odhalujeme právě řidiče, kteří myjí svá vozidla na břehu Labe. Ti jsou pak předáni na přestupkovou komisi,“ doplňuje primátora Jan Novotný.

Městská policie má i speciálně vycvičenou jednotku strážníků, kteří mimo jiné prošli potápěčským kurzem. „V minulém roce vytáhli tři lidi, kteří chtěli spáchat sebevraždu utopením, takže vlastně zachránili tři lidské životy,“ připomíná další aspekt činnosti ústeckých strážníků Jan Novotný.

Člun by měl navíc pomáhat záchranářům při případných haváriích na přetížené silnici do Lovosic. Každá nehoda totiž provoz na silnici zcela ochromí a pro lékaře nebo policii je téměř nemožné se na místo dostat.