Vandal v Rychnově píše na zdi „Jude“

Rychnov nad Kněžnou - Rasistické, protižidovské nápisy se objevily na dvou místech v Rychnově nad Kněžnou, například poblíž tamního gymnázia. Pachatele hledají policisté.

První nápis, který vyvolává vzpomínky na zvrhlost nacistů a vyhlazování Židů za války, se objevil na vývěsce před rychnovským gymnáziem. Druhý, mnohem větší, na domě na sídlišti Draha.

„Jestliže tam napíše Jude, tak musí vědět, že to znamená Žid, a jestliže pod to dá ještě takovýto křížek, to přeškrtnutí, tak to znamená likvidaci,“ zlobí se rychnovský občan Josef Krám. Petr Narwa je nekompromisnější: „Je to svinstvo. Je to klasický výraz lidí, kteří nejenom že jsou hloupí, ale jsou taky potencionálně zlí.“ Petr Narwa má navíc informace, že v Rychnově je i skupina lidí, která hajluje

Rychnov je na tragické kapitoly války zvlášť citlivý. Ve městě dřív žila početná židovská obec. Na 150 rodin nacisté vyvraždili v koncentračních táborech. Oběti připomíná památník před synagogou.

Rychnovské policisty, kteří pátrají po pisateli, antisemitské nápisy zaskočily. V minulosti totiž podle své mluvčí Vlasty Lepkové žádný podobný případ nevyšetřovali.

Ředitel gymnázia Zdeněk Žabokrtský, před kterým se první protižidovský nápis objevil, si nemyslí, že by pisatelem byl někdo ze studentů. Škola se ve výuce objasňování holocaustu systematicky věnuje. „Naši žáci byli mimo jiné i na návštěvě Osvětimi. K této problematice máme ve škole i výstavku,“ říká ředitel Žabokrtský.

Odstranit nápis „Jude“ z fasády domu bude technicky mnohem složitější, než ten první z vývěsky.