Sklady versus krajina: Dilema obyvatel Libouchce a Velkého Chvojna

Ústí nad Labem - Skladové haly, každá větší než fotbalové hřiště, mají stát v blízkosti obcí Libouchec a Velké Chvojno na Ústecku.  A aby bylo znepokojení místních obyvatel ještě větší, má se jich postavit hned dvanáct!  Podle nich to přinese nevratný zásah do krajiny a díky intenzivní kamionové dopravě i výrazně horší ovzduší.

Celá obec Źďárek, které mají být plechové haly nejblíže, by se do největší z nich pohodlně vešla celá. I ten nejmenší sklad má být větší než fotbalové hřiště. „Taková monstra do volné krajiny prostě nepatří,“ říká rozhořčeně Marian Páleník ze sdružení Přátelé přírody. „Ty haly jsou opravdu velké, ale jestli jsou nepřiměřené, to neumím posoudit,“ přiznává starosta Libouchce Jiří Štěrba.

Obě radnice už projekt odsouhlasily. Starostové tvrdí že jen respektují rozhodnutí předchozích zastupitelstev z roku 1999 a 2005. „Kdybychom na to nekývli, tak bychom vlastně byli proti tomu, co jsme vlastně schválili v územním plánu,“ vysvětluje starosta Velkého Chvojna Václav Svoboda. „Jsou to pozemky toho investora, těžko ho tedy budeme nutit, aby tam vysázel třeba les,“ doplňuje ho Jiří Štěrba.  

Podle odpůrců projektu tuny plechu a kilometry asfaltu zcela změní podobu zemědělské krajiny i ráz počasí. Stovky pendlujících kamionů pak zhorší stav ovzduší. „Bude tam jezdit až tisíc pět set kamionů denně. To znamená tisíc pět set kamionů tam, tisíc pět set zpátky,“ vypočítává Marian Páleník. „Stěhovali jsme se tam proto, že jsme chtěli mít klid. Oni nám ten klid teď berou, samozřejmě budeme bojovat,“ říká odhodlaně odpůrce projektu Daniel Kadlec.

Starostové obou obcí se shodují v tom, že projektu bránit nebudou. Když ale při posuzování vlivu na životní prostředí projekt neprojde, přijmou to v klidu. Jeho kritici ovšem na stanoviska úřadů čekat nechtějí. V Libouchci už mají odpůrci obřích hal jasno. O tom, co bude v zóně stát, musí rozhodnout referendum.