Petřínskou rozhlednu ozdobil skautský šátek

Praha - Obří bíložlutý šátek se objevil na pražském Petříně. Má připomenout, že je to 100 let od založení skautingu ve Velké Británii. Necelých 70 metrů čtverečních látky na rozhlednu připevnili profesionální horolezci. Šátek měl dokonce i svého kmotra.

Petřínská rozhledna v Praze je ošátkovaná jako skaut. Tým profesionálních horolezců na ní připevnil speciálně ušitý obří šátek. Ten tu bude až do soboty. V historii Petřína to je vůbec poprvé, kdy organizátoři dostali povolení připevnit předmět na rozhlednu na víc dní. „Hledali jsme nějaký bod, který každý uvidí, a bude tak vědět, že skauting slaví sto let,“ vysvětluje volbu rozhledny skaut Jan Žáček.

Poté, co horolezci šátek připevnili, ho ošpendlili ještě takzvaným turbánkem. Šátek má dokonce symbolického kmotra, herce Tomáše Hanáka. Ten k uzlu šátku slanil z vrcholu rozhledny a symbolicky ho pokřtil místo šampaňského anglickým sypaným čajem se slovy: „Křtím tento šátek, který bude od dnešního dne viditelný do celé země.“

Skauting před sto lety založil britský generál ve výslužbě Robert Baden-Powell. V současnosti má hnutí přes 40 milionů členů na pěti kontinentech. Neexistuje pouze v šesti totalitních zemích. Stoleté výročí si připomínají ve většině států celoročně.

Oslavy skautingu vyvrcholí v České republice už tuto sobotu na pražském Staroměstském náměstí. Podle pořadatelů se tam má sjet až 10 000 lidí. Skauti tam chtějí složit největší šátek na světě.