Lidé z okolí Severojižní magistrály se svou žalobou neuspěli

Praha - Lidé, kteří bydlí v těsné blízkosti pražské Severojižní magistrály si u soudu stěžovali na hluk. Magistrát by měl podle nich silnici odhlučnit. Soud se ale přiklonil na stranu města - to podle něj nemá prostředky, aby teď situaci změnilo.

Bydlet u Severojižní magistrály je za trest, říkají lidé, kteří bydlí v jejím okolí na Praze 4. Za svůj klid se rozhodli bojovat u soudu. Po vlastníkovi, hlavním městě se ale nápravy jen tak nedočkají. Obvodní soud jejich žalobu zamítl. Nepomohly ani znalecké posudky měření hlučnosti.

„Rozhodnutí je opřeno o to, že rozsudek by byl nevykonatelný, protože v krátké době ta opatření nelze přijmout,” vysvětluje neúspěch právnička stěžovatelů Alena Bányaiová. „Žádné soudní rozhodnutí nemůže v této věci zjednat nápravu. Naopak nějaká překvapivá nebo zkratová rozhodnutí v této věci můžou být jenom v konečném efektu vyhazováním peněz,” dodává právník hlavního města František Gebauer.

Jenže sdružení obyvatel se se zhoršováním životního prostředí nechce smířit, proti rozsudku se odvolá. Podle předsedkyně sdružení Alžběty Rejchrtové se situace stále zhoršuje: „Tam se stavějí další stavby, které přitahují dopravu na magistrálu, jako například administrativní budovy.”

Automobilový provoz u Kačerova má v budoucnu narůst z 80 až na 110 tisíc aut denně, a to i po zprovoznění městského okruhu. Vyplývá to ze studie Ústavu dopravního inženýrství.

Hlavní město sice výhledově připravuje koncepci snižování hluku, v případě Severojižní magistrály ale provoz nechá nejprve ještě více zhoustnout. Realizace protihlukových opatření totiž nepřijde dřív než za čtyři roky.

Občanská sdružení z ostatních hlukem zatížených ulic metropole i přes negativní stanovisko soudu chtějí hlavní město žalovat. Týká se to například lokalit Břevnova a Holešoviček.