Plynové lampy v centru Prahy přibývají, míří i na Hrad

Praha - Historické jádro Prahy osvětluje dalších 182 plynových lamp. Pražany i turisty může atmosféra města z 19. století oslovovat nově kolem Staroměstského náměstí po Královské cestě. Lampy má na starosti Cech lampářů, jehož prezident Martin Laštůvka dnes při slavnostním rozsvěcení přijal mezi lampáře jako čestného člena také náměstka primátora Pavla Klegu.

„Plynové lampy k historickému jádru Prahy patří. To romantické světlo, které zajišťují v těchto krásných zákoutích, k historickému jádru prostě patří. Jelikož tady vždy bylo, tak bychom si přáli, aby se vrátilo zejména do těch nejhezčích míst, a to je právě Královská cesta,” uvedl při ceremoniálu Klega, který se budování plynových lamp věnuje na magistrátu už několik let. Aby certifikát čestného člena Cechu lampářů získal, musel bezchybně rozsvítit a zhasnout tříramenný kandelábr. Ceremoniálu předcházel projev Eugena Brikciuse, který seznámil přítomné s bohatou historií plynového osvětlení a jeho výhodami.

Nově se příjemné, teplé světlo rozlévá v Železné ulici, dokončeno je také v části ulic Hlavsova, Jilská a Karlova, na Malém náměstí, v části Staroměstského námětí, Uhelného trhu a v ulici Rytířské. „V tuhle chvíli se dá říct, že jsme zhruba v půli cesty navracení původního osvětlení do Prahy. To nejnáročnější nás teprve čeká, tím je navrácení plynového osvětlení na Karlův most, do druhé části Karlovy ulice, ulice Mostecká a samozřejmě na Pražský hrad,” nastínil další postup Klega.

Cech lampářů České republiky byl obnoven v roce 2004. Jeho hlavním cílem je vytvářet podmínky pro prohlubování profesní cti a tradic lampářů a sjednotit aktivity v oblasti plynového osvětlení. S myšlenkou založení Cechu lampářů přišli příznivci plynového světla z plynáren a firem, zabývajících se použitím plynu. Díky nim nyní mají Pražané a návštěvníci Prahy opět něco, co pro ně bude zajímavé, romantické, přitažlivé a možná i okouzlující.