Co bude s nelegálně postavenými domy v Úhonicích?

Úhonice - Pět domů v Úhonicích v ulici Ke Hřišti před lety stavěli lidé nelegálně. Až dodatečně si opatřili povolení, která jim ale krajský úřad zrušil. Domy teď stojí na parcelách, na kterých se podle územního plánu nesmí stavět. Případ starý několik let se stále nedaří vyřešit.

Mezi majitele jednoho z domů patří manželé Holubovi. Ti nejdřív stavěli svůj dům bez stavebního povolení, které si ale v roce 2001 dodatečně opatřili. V té době dům také zkolaudovali. V roce 2005 jim krajský úřad stavební povolení odebral. Shledal ho jako nezákonné, protože nebylo v souladu s územním plánem, jak informoval mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka.

V něm obec vyznačila pozemky jako území pro ornou půdu, tedy území nezastavitelné. Teď Holubovi a majitelé dalších dvou domů žádají znovu o vydání dodatečného povolení stavby. Marně - stavební úřad řízení o stavebním povolení přerušil. „Považuji to za nesmyslené, protože mám dokument od obce z roku 2006, kdy jsme byli zahrnuti do územního plánu,“ vyjádřil se Miloš Holub.

Vedoucí stavebního úřadu v Rudné Lubomír Waic se v pátek na kameru nechtěl vyjádřit. Rozhovor měl poskytnout v pondělí, nakonec ale vystoupit odmítl. Mimo záznam uvedl, že manželé Holubovi nedodali stavebním úřadem vyžádané podklady. Navíc prý stavba stále není v souladu s územním plánem. S rozhodnutím stavebního úřadu Holubovi nesouhlasí. Odvolání teď skončí znovu na krajském úřadě.