Hradec Králové zrušil miliardový tendr na radary na měření rychlosti

Hradec Králové - Magistrát v Hradci Králové zrušil výběrové řízení za téměř tři čtvrtě miliardy korun. Hledal v něm dodavatele radarů na měření rychlosti a zařízení na sledování jízdy na červenou. Hlavním důvodem zrušení tendru je fakt, že soudy neuznávají výsledky měření rychlosti od soukromé firmy jako důkaz ve správním řízení.

Zdeněk David musel zaplatit pokutu za rychlou jízdu. Na Trutnovsku ho změřil radar soukromé firmy. Řidič se ale obrátil na soud a vyhrál - úřady mu musely pokutu dva a půl tisíce korun vrátit.

Radnici v Hradci rozsudek zaskočil. Soutěž čtyř uchazečů na dodavatele 70 radarů a přístrojů na sledování jízdy na červenou za 700 miliónů korun byla totiž v plném proudu. Kvůli podobným verdiktům soudů, které odmítají měření soukromých radarů uznat jako důkaz ve správním řízení, teď po 15 měsících neúspěšný tendr končí.

„Hradec Králové se pokusil tento problém obejít tak, že by soukromá firma instalovala pouze hardware, tedy zařízení na snímání rychlosti, a městská policie by potom vyhodnocovala a předkládala důkazy v důkazním řízení. Ani tento model se ale nejeví jako průchozí,“ řekl mluvčí královéhradeckého magistrátu Václav Svoboda. Radnice chtěla radary a zařízení na sledování jízdy na červenou využívat už vloni. Počítala, že za čtyři roky získá na pokutách miliardu 180 miliónů korun.

Měření rychlosti soukromou firmou si dosud pochvalovali v Chlumci a v Novém Bydžově. I tam ale radnice pod tíhou rozsudků, které pak řidiče od pokut osvobozují, spolupráci se soukromými firmami ukončily.