Děti se v pražském klášteře seznamují se středověkým uměním

Praha - Klášter svaté Anežky České patří tento týden dětem a jejich tvořivosti. Národní galerie (NG) zde pořádá letní dílnu s názvem Středověcí mistři všech umění. Děti se v prostorách kláštera učí nejen středověké výtvarné techniky, ale dozvídají se i něco z historie.

Děti ve věku 7 až 12 let tvoří každý den od deseti do čtyř hodin odpoledne. Seznamují se například s mícháním barev podle středověkého receptu, výrobou kostýmů, malbou na průsvitný papír nebo psaním brkem na pergamen.

„Děti jsou jacísi učedníci, výtvarní mistři u svaté Anežky České a vytvářejí pro ni svá díla tak, aby vyzdobily celý klášter,“ vysvětluje lektorka Alena Šafrová.

Kurátor NG pro edukativní činnost Ondřej Faktor připomíná, že dílny pro děti pořádají i jiné objekty NG, výhodou Kláštera svaté Anežky České je dlouhodobá zkušenost s víkendovými dílnami pro děti.

Výtvarnou dílnu uzavře v pátek 8. srpna výstava prací, které děti v prostorách kláštera vytvoří. Další výtvarná dílna pro nejmenší se uskuteční od 18. do 22. srpna. Bude mít název Kouzelné proměny dne a malé výtvarníky seznámí i se zaklínadly ze světa umění.