V Liberci se rozhořel spor o počet obyvatel

Liberec - Liberecká radnice se pře se Českým statistickým úřadem o počet obyvatel města. Magistrát došel podle svého tajemníka Marka Řeháčka při svých výpočtech k číslu 104 tisíc. Statistický úřad ale udává číslo nižší – pouze 98 780 obyvatel. To, zda má Liberec těsně přes, nebo pod 100 tisíc obyvatel, je totiž důležité pro přerozdělování daní.

Karla Švehlová z liberecké pobočky Českého statistického úřadu připouští, že rozdílné výsledky mohou být způsobeny různou metodikou výpočtu. Někdy mají obce v evidenci také chyby, například zapomínají započítávat cizince s trvalým pobytem. V Liberci na ně ale nezapomněli, dokonce data o nich čerpají ze stejného zdroje jako statistický úřad – z údajů cizinecké policie.

Kdyby Liberec překročil sto tisíc obyvatel, získal by na daních o 150 milionů korun ročně víc. Tiskový mluvčí Ministerstva financí Ondřej Jakob ale zdůrazňuje, že ministerstvo rozhoduje na základě údajů České statistického úřadu. Liberecký magistrát proto považuje za nespravedlivé, že se údaje liší. Statistický úřad teď chce v obcích, kde jsou rozdíly největší, zkontrolovat, jakým způsobem tam obyvatele evidují.