Krajská zdravotní popírá, že chce pronajmout laboratoře nevýhodně

Ústí nad Labem - Akciová společnost Krajská zdravotní se ohradila proti nařčení, že chce nevýhodně pronajmout nemocniční laboratoře soukromé firmě. Reagovala tak na informace z médií, že zisk laboratoří činil 100 milionů korun. Podle předsedy představenstva společnosti Reného Budjače vydělávají výzkumná pracoviště všech pěti nemocnic ročně zhruba deset milionů. Soukromé společnosti je chce podle něj Krajská zdravotní pronajmout za 30 milionů korun ročně.

Nájemce by podle návrhu musel investovat dalších 30 milionů do zařízení a vybavení laboratoří. Na veřejnost se dostal také pracovní materiál o pronájmu v první fázi jednání. „Důrazně odmítáme, že by byl zpracován s podtextem nějakého tunelu společnosti. Byl vytvořen jen k jejímu prospěchu,“ řekl dnes Budjač. V přípravě pronájmu chce proto společnost dále pokračovat. Čeká ji ještě jednání v dalších šesti fázích.

„Já budu první oslavovat, když nám někdo nabídne částku 100 milionů korun a bude jedno, kdo to bude,“ řekl ředitel společnosti Eduard Reichelt v reakci na spekulace médií. V průběhu projednávání se mohou objevit i jiná řešení, je možné, že společnost přistoupí i k vypsání výběrového řízení.

Laboratoře jsou výdělečné všude 

Odborníci ale s pronájmem nesouhlasí. Podle primáře laboratorního komplementu ústecké Masarykovy nemocnice Jiřího Masopusta nejsou čísla uváděná vedením Krajské zdravotní v pořádku. Náklady laboratoří jsou podle něj nižší. „Byl jsem postaven před hotovou věc. Nebylo to s námi konzultováno,“ uvedl. Laboratoře jsou podle něj výdělečné všude a žádné nemocnice se jich nezbavují.

Snahu pronajmout laboratoře kritizuje i opozice. Podle lídra ČSSD do krajských voleb Jaroslava Foldyny není způsob projednávání důležitých věcí v Krajské zdravotní vůbec transparentní. „Není se pak co divit, že útržkovité informace, které se dostanou na veřejnost, vzbudí takovouto pozornost,“ řekl.

Laboratoř
Zdroj: ČT24