UNESCO doporučuje snížit plánované věžáky na Pankráci

Praha - UNESCO rozhodlo v kauze výškových budov na pražské pankrácké pláni. Doporučuje věžáky snížit oproti investorskému záměru na 60, maximálně 70 metrů. Magistrát doporučení sice bere na vědomí, ale schválené budovy na pláni přesto vyrostou podle původních plánů, protože ze strany UNESCO jde o doporučení, nikoliv o nařízení.

Podle ředitele Odboru památkové péče Jana Kněžínka lze respektovat doporučení UNESCO pouze u dosud neschválených objektů. Proti výstavbě jsou četná občanská sdružení a i samotné UNESCO již dříve Česko upozorňovalo, že povolením staveb hazarduje s jedním ze svých zápisů na seznamu významných kulturních památek.

Podle občanských sdružení usnesení UNESCO jasně doporučuje i snížení dvou staveb developerské společnosti ECM v rámci projektu Epoque. Ta ale oficiální stanovisko UNESCO zatím nedostala a nehodlá se k němu proto vyjadřovat. Ve stejném smyslu se vyjádřil i mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar.

O osudu dvou staveb Epoque se bude jednat opět na podzim. Pokud nikdo rozhodnutí nenapadne, stavební povolení by developer mohl získat už na jaře příštího roku.