Obyvatele Makotřas na Kladensku rozdělil spor o výstavbu domů

Kladensko - V malé obci Makotřasy na Kladensku se plánuje výstavba stovek nových rodinných domů. Zatímco jedněm rozšíření obce nevadí, druhou, důrazně protestující skupinu starousedlíků, nepřesvědčil ani slib stavební firmy, že přispěje na vybudování kanalizace.

V březnové anketě se obyvatelé Makotřas vyjádřili jasně, s výstavbou rodinných domů v Makotřasech nesouhlasí. Místostarostka Makotřas Libuše Pulcová poukázala na to, že anketa nemá právní podklad, ale je to názor občanů. Člen obecního zastupitelstva Martin Kympl zastává názor, že anketa byla sestavená zastupiteli z opoziční strany a byla podjatá.

Navzdory tomu, jak anketa dopadla, nakonec čtyři ze šesti zastupitelů hlasovali pro zahájení výstavby. Zvedla se velká vlna protestů. Mnozí se obávají, že infrastruktura obce velký nával nových obyvatel nezvládne. Martin Kympl oponuje, že pokud se výstavba povede, v což doufá, budou občané spokojeni s výhodami, které tato výstavba přinese.

Stavební firma totiž slíbila postavit i školku, dětské hřiště nebo park. Navíc chce přispět 15 milionů korun na vybudování kanalizace, která v Makotřasech stále chybí. Místostarosta však poukazuje na fakt, že kanalizace by se dala získat jiným způsobem - dotačním programem nebo půjčkou, nikoliv za cenu výstavby 330 rodinných domů.