Historická budova se v Pardubicích bourat nebude

Pardubice - Spor kolem budovy bývalé vyšší reálné školy v Pardubicích měl vyřešit dilema zda stavbu zbourat nebo opravit. Bourat a stavět nový objekt chtěl kraj, proti se postavil magistrát, který se rozhodl spolu s Muzejním spolkem historickou reálku zachovat. Vyhrála rekonstrukce, rozhodl o tom soud. A tak začaly opravy, celá tři patra společenského domu budou sloužit úředníkům. Spory však neustaly, opozice a někteří architekti kritikou nešetří.

Stavbu architekta Josefa Schmoranze z druhé poloviny 19. století převzal kraj od pardubického magistrátu. Na místě bývalé reálky chtěl postavit nové centrum s moderní galerií, proti zbourání se ale postavil Muzejní spolek. Již v říjnu roku 2004 uvedl člen výboru Muzejního spolku v Pardubicích Radek František Václavík, že jde především o historickou hodnotu budovy, pro urbanistický a společenský rozvoj města měla škola zásadní význam.

Soudy daly Muzejnímu spolku za pravdu, reálka zůstává a kraj proto vypsal výběrové řízení na přestavbu budovy. Krajský radní Miroslav Mareš (ODS) uvedl, že jeho úřad rozhodnutí soudu respektuje a rekonstrukci zainvestuje. Podle názoru architekta Milana Košaře se však měla budova zbourat, aby na místě mohlo vzniknout něco hodnotnějšího.

Kraj za rekonstrukci zaplatí přes 220 milionů korun. Podle některých kritiků je to zbytečně velká investice, se kterou by měl pomoci stát. Zastupitel Pardubického kraje Ladislav Effenberk (ČSSD) je přesvědčený, že stát má minimálně dva důvody, aby přispěl: stavba je historicky cenná a kraj si zároveň musí pronajímat kanceláře. Právě přestavěná reálka bude kromě přednáškového sálu a malé galerie dalším úřednickým sídlem. Vedení kraje nové kanceláře obhajuje, v současné době musí za pronajaté prostory platit.

Původně chtěl Pardubický kraj bývalou reálku srovnat se zemí. Dnes ve své tiskové zprávě záchranu této budovy vyzdvihuje obdobně, jako se prý ve své době architekt Schmoranz zasadil o zachování pardubické dominanty Zelené brány, když se uvažovalo o jejím zbourání.