Lidé ze Zahradního Města bojují s přerostlou trávou i byrokracií

Praha - Obyvatelé pražské čtvrti Zahradní Město se již několik měsíců trápí s nepříjemným problémem - přerostlými porosty plevele v prostorách mezi bytovou zástavbou. Na některých místech dosahují šlahouny trávy až 130 cm výšky. Odrostlé plochy patří jednotlivým restituentům, kteří se o zeleň nestarají. Odvolávají se na loňský rok, kdy radnice Prahy 10 nechávala na vlastní náklady sekat trávu. S novým rokem však zastupitelé odmítli pokračovat a rychle rostoucích rostlin si kromě stížností obyvatel nikdo nevšímá.

Radnice Prahy 10 již rozeslala několik stížností, ale s pokutováním majitelů pozemků zatím nepočítá. „Proběhlo jak písemné vyzvání, tak i osobní jednání, bohužel, možnosti postihu jsou velmi mizivé,“ uvádí mluvčí desáté městské části Jan Charvát. Poslední dny jsou ve znamení dohad o počtu pravidelných sečí. Tento rok zastupitelé navíc nenechali pravidelně sekat ani na vlastních pozemcích.

Ve většině ostatních městských částí je údržbě zeleně přikládána patřičná důležitost. „Řídíme se především zákonem o rostlino-lékařské péči a daří se nám úspěšně. Za loňský rok jsme vydali několik desítek výzev a uložili jsme pouze jednu pokutu,“ tvrdí tajemník městské části Újezd nad Lesy Vladimír Saitz.

Na většině zelených ploch Zahradního Města proběhla seč zatím třikrát za letošní půlrok. Obyvatelé tvrdí, že sekání na cizím pozemku je ve finančních možnostech městského úřadu a také právníci jim dávají za pravdu z hlediska legislativy. Úřad Prahy 10 zatím plánuje vypracování nové vyhlášky o údržbě zeleně a případné sankce za její nedodržení, které mají nynější spory jednou provždy vyřešit.