Podivný pronájem pozemků provedla radnice v Hradci Králové

Hradec Králové - Vítězi soutěže, který za metr čtvereční nabídl 15 korun, pronajala královéhradecká radnice pět a půl hektaru obecní půdy. Jenže v soutěži byl taky uchazeč, který dokázal nabídnout více než dvojnásobek, přesto neuspěl. Město přijde za dobu pronájmu o miliony korun.

Radnice stanovila nejnižší cenu 25 korun za metr a sama tedy zadání porušila. Firma, která nabídla za metr 33 korun a 30 haléřů, totiž neuspěla. Neúspěšný účastník soutěže Zdeněk Jirout hovoří o tom, že soutěž byla zmanipulovaná. V soutěži na pronájem pěti a půl hektaru obecních parcel, na kterých musí vyrůst sluneční elektrárna, zvítězila firma Yellow Energy. Městu zaplatí ročně 810 tisíc korun. Soutěžící Jirout chtěl radnici platit 1 798 000 korun.

Pavlína Pospíšilová z tiskového odboru magistrátu Hradce Králové sdělila, že rada města má pravomoc takto rozhodnout. Vedoucí odboru správy majetku z magistrátu Hradce Králové Jiří Kaucký, který soutěž řídil, řekl, že nemá čas a nechce se štábem ČT mluvit. Jiří Kaucký přitom připravil návrh radě, kdo má pozemky získat. To schválila náměstkyně primátora Finfrlová, která je na dovolené.

Neúspěšný účastník soutěže se může obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže či na soud.