Obyvatelé domu v Liberci - Františkově se bouří proti způsobu, jakým jim chce město prodat byty

Liberec - Dlouhá léta jim totiž radnice slibovala, že se bude dům privatizovat po jednotkách. Nakonec ale půjde do prodeje jako celek a navíc formou volné soutěže. Dům získá ten, kdo za něj nabídne nejvyšší částku. Takové podmínky podle nájemníků nahrávají spekulantům.

Nájemnice privatizovaného domu Jana Navrátilová naznačila, že sice má možnost dorovnat nejvyšší nabídku, ale ta může být účelově vyhnána tak vysoko, že nebude v možnostech obyvatel byty odkoupit. Jiná nájemnice, Radmila Bártová, má dojem, že je dům už předem připravený pro nějakého kupce, který už je dopředu znám. O podmínkách prodeje se nájemníci dozvěděli na konci června. Aby se mohli o svůj dům ucházet, musí dát dohromady tři miliony korun jako jistinu. Mají na to poslední týden, ale peníze zatím nesehnali. Bytové družstvo, které vytvořili, totiž nemá čím jistit a banky mu nepůjčí.

Okolní domy město privatizovalo úplně jiným způsobem. Prodávalo jednotlivé byty a nájemníci měli při koupi přednostní právo. Radnice se brání, že to bylo před pěti a více lety. Mezitím se podmínky prodeje změnili. Vedoucí odboru majetku Městského úřadu Liberec Josef Mazáč se nechal slyšet, že cílem tohoto postupu je budovu prodat za největší cenu ještě letos. Město odmítá, že by nájemníky při prodeji jakkoliv znevýhodňovalo. „Mohli bychom vyhlásit výběrové řízení na 14 dnů a v podstatě to prodat komukoliv, přičemž obyvatele bychom mohli informovat jen o tom, že ta nabídka existuje. To by ovšem bylo nestandardní,“ doplnil Josef Mazáč.

Dům převedl městu v roce 1998 bezplatně stát. Jako s darem s ním radnice nesměla 10 let nakládat. Proto se privatizuje až nyní. „Liberec je moc krásné město, ale to, jak se tu zastupitelstvo chová k občanům, je už opravdu na hraně,“ uzavřela nájemnice domu Anna Ottová-Čepelková.