Jaroměř se může pochlubit unikátní sbírkou vojenské historie

Jaroměř - Jaroměř má ode dneška novou turistickou atrakci. Kdo se chce seznámit s vojenskou historií, může přijet do Prvního vojensko-historického muzea sběratele Miroslava Frosta. Ten pro svoji sbírku získal nové prostory, které jsou šestkrát větší, než ty původní. A vůbec poprvé tak mohl vystavit většinu exponátů.

Pan Miroslav Frost se do sbírání vojenských předmětů pustil na začátku devadesátých let. Od té doby se mu podařilo nashromáždit třicet tisíc nejrůznějších věcí. „Většinou jsou to dary, ale některé věci jsme si museli koupit,” vysvětluje Frost původ své sbírky. Drtivá většina exponátů pochází z rodinných pozůstalostí a někteří lidé se těchto vzpomínek na své předky nechtějí vzdát jen tak zadarmo.

Sbírka začíná věcmi z roku 1914 a pokračuje až do současnosti. Pro Miroslava Frosta jsou zajímavé všechny exponáty – každý z nich má svou osobní historii, každý je svázán s nějakou určitou osobností: „Devadesát procent exponátů, co tady je, tak víme komu patřilo. Kdo nosil tu uniformu, kdo měl ty dokumenty. A tím jsou pro mě exponáty cenné všechny.”

Většina exponátů vojenskohistorického muzea byla donedávna před lidmi ukryta v depozitáři. Původní prostory dovolily vystavit pouze třetinu všech věcí. Teď se situace změnila. Muzeum se přestěhovalo a má šanci, že se ještě rozroste. „Možná, že to dopadne tak, že získáme ještě jednu budovu, takže by ještě byla pobočka toho muzea hned vedle,” pochvaluje si Frost nadějnou budoucnost.

Otevření muzea si vysoce cení starosta Jaroměře Jiří Klepsa: „Věřím tomu, že práce, kterou zde odvedl pan Frost a jeho spolupracovníci bude v budoucnu hojně navštěvovaná.” Dodal také, že smeká před tím, co tady Miroslav Frost dokázal během několika týdnů vytvořit.

V dubnu bude muzeum otevřené pouze o víkendech. Od května pak každý týden mimo pondělí.