Barokní kostel v Březně chátrá, chybí peníze na opravy

Střední Čechy - V Březně na Mladoboleslavsku se rozpadá barokní kostel. Střecha je děravá a omítka opadává. Jestli se ho podaří zachránit, není vůbec jisté. Církev na opravu peníze nemá, a zda je poskytne ministerstvo kultury, se také stále neví.

Jako je nahnutý křížek na kopuli kostela svatého Václava, stejně tak je nejistá budoucnost barokní památky. Svatostánek chátrá desetiletí. „Většina soch a obrazů byla ukradena, něco bylo odvezeno do Litoměřic do depozitáře,” řekla kronikářka a varhanice Zdeňka Nečesaná. Ze soch apoštolů, které stavbu zdobily, už čas a počasí setřely všechny rysy. „Občas seženu partu lidí a snažíme se tady provádět nějaké menší úklidy,” dodala Nečesaná.

Obec zasklila rozbitá okna. Nejnaléhavější je oprava střechy, ve které je díra. Na to ale nejsou peníze. „Na kostel v Březně budeme žádat na první etapu opravy střechy 2 miliony korun,” uvedl stavební technik z biskupství v Litoměřicích Ivo Fiedler. Podle Hany Šnajdrové z ministerstva kultury má obec možnost požádat do 15. května o zařazení kostela do programu záchrany architektonického dědictví pro rok 2008.

Ministerstvo žádají každý rok vlastníci památek o jednu a půl miliardy korun. V rozpočtu ministerstva je ale jen 300 milionů. Peníze nemá ani obec, přesto chce, aby na něj biskupství kostel převedlo. „Když do toho nevstoupí obec, tak z toho bude za chvíli zřícenina,” myslí si starosta Března Josef Horák.

Ještě ve třicátých letech byl kostel chloubou Března. Tehdy se na jeho opravu složili věřící z okolí. Podle kronikářky Nečesané měly věci tenkrát jinou hodnotu a lidé byli více nakloněni společným sbírkám.

Církevní památky jsou ve špatném stavu hlavně v menších obcích. Například v litoměřické diecézi je asi stovka objektů v havarijním stavu.