Českou Skalici trápí nedokončený obchvat

Česká Skalice - Termín dostavby silničního obchvatu České Skalice je v nedohlednu. Jeho dokončení brání provozovna sběrných surovin rodiny Jirouškových, se kterými stát neúspěšně jedná už dvanáct let. Zástupci ministerstva dopravy počátkem června oznámili, že se jednání blíží ke zdárnému konci a smlouva je před podpisem. Uplynuly tři měsíce a podepsaná smlouva stále neexistuje.

I když před třemi měsíci byly předpoklady ministerstva dopravy optimistické a blížící se konec jednání potvrdil i mluvčí ministerstva Karel Hanzelka, do dneška jsou pozemky stále ve vlastnictví Jirouškových. „K dohodě zatím nedošlo. Nedokážu odhadnout, zda a v jakém časovém horizontu k takové dohodě může dojít,“ říká právník rodiny Petr Šťovíček.

Obyvatelé České Skalice teď podepisují petici, která požaduje, aby se ministerstvo dopravy vrátilo k myšlence takzvaného obchvatu. „Jedná se o objížďku provozovny sběrných surovin v délce 380 metrů,“ vysvětluje Jaroslav Andres ze sdružení Za obchvat.

Obyvatelé České Skalice chtějí na stagnující situaci upozornit formou street party, kterou nachystali v místech stavby na tuto sobotu. Přejí si, aby stavba za sedm set milionů korun měla alespoň nějaké využití.