Zastupitelé v Ledči nechtějí připomínat teror 50. let

Východní Čechy - Radní ani zastupitelé v Ledči nad Sázavou nechtějí na budovu radnice umístit pamětní desku obětem komunistické justice. Radnice přitom byla v 50. letech komunistickým soudem, ale podle mínění zastupitelů se to nemusí připomínat.

V budově ledečského městského úřadu sídlil od roku 1948 do roku 1960 komunistický takzvaný lidový soud. Desítky lidí odtud podle historiků odešly s nespravedlivými tresty. Že by měla pamětní deska na budově připomínat oběti komunistické justice, o tom ale místní politická garnitura nechce ani slyšet. Už dvakrát to zamítla městská rada. „Bohužel ani třetí pokus u zastupitelů nevyšel. Dostali jsme písemné zamítnutí," potvrzuje Miloslav Růžička z Konfederace politických vězňů Havlíčkův Brod.

„Neříkám, že by připomínka historie měla někomu vadit, ale měla by být připomenuta historie celá," myslí si starosta Ledče Stanislav Vrba (nestr.) a vysvětluje postoj zastupitelů tím, že v budově nebyl pouze komunistický soud, ale také základní škola nebo lékárna, které by pamětní deska nezmiňovala. „Vypíchnutí jedné epochy z celé té 16Oleté historie se radním nezdálo jako správné,” dodává starosta Vrba.

Politický vězeň Miloslav Růžička naproti tomu zdůrazňuje: „Myslíme si, že je nutné tu minulost připomínat, aby to nezapadlo v zapomnění."

Konfederaci politických vězňů velmi zamrzelo také to, že v městském měsíčníku Ledečské noviny je uvažovaná pamětní deska označena jako informační cedule. „To je chyba našeho redaktora,” omlouvá se starosta Vrba.

Konfederaci politických vězňů se nakonec díky pochopení Církve Československé husitské podařilo najít budovu, kde připomínka nespravedlivých procesů komunistické justice nikomu vadit nebude. Pamětní desku tady odhalí 14. dubna.