Švagrová Václava Havla má šanci získat druhou polovinu paláce Lucerna

Praha - Pražský vrchní soud zrušil verdikt městského soudu, který v březnu loňského roku ponechal část paláce v majetku konkurzu po společnosti Chemapol Reality (C.H.R.). Případ mu vrátil k novému projednání. Švagrová bývalého prezidenta Václava Havla Dagmar Havlová tak může opět doufat, že druhou polovinu pražského paláce Lucerna získá.

Společnost Chemapol Reality odkoupila v roce 1997 od Václava Havla polovinu Lucerny za 200 milionů korun. O dva roky později ji ale prodala Havlové za 145 milionů. Podle konkurzního správce však byla sleva 55 milionů nepochopitelná. C.H.R. podle něj prodávala polovinu Lucerny v situaci, kdy měla výrazně omezené možnosti se volně rozhodovat. V roce 1999 totiž podala Slovenská Tatra banka na C.H.R návrh na konkurz.

Havlová podle městského soudu od firmy odkoupila polovinu Lucerny za výrazně nižší cenu a za nápadně nevýhodných podmínek. Žena se proti rozhodnutí soudu odvolala. „Vrchní soud v Praze rozhodl dne 30. června 2008 tak, že odvolání paní Havlové je důvodné a rozsudek městského soudu zrušil a vrátil k dalšímu řízení a novému rozhodnutí,“ uvedl právní zástupce Havlové Jan Kalvoda. Podle něj odvolací soud odmítl podstatnou část argumentů konkurzních správců.

Pohledávky za 230 milionů  

Havlová odkoupila od věřitelů C.H.R. pohledávky vůči firmě ve výši 230 milionů korun. Vzala si na to úvěr jištěný druhou polovinou Lucerny. Celkem 30 milionů zaplatila hotově a na 115 milionů použila pohledávky. Zbytek pohledávek podle dřívějšího vyjádření Kalvody firmě prominula.

Správce konkurzu ale řekl, že obě strany uzavřely dohodu o narovnání, nikoliv o prominutí dluhu. Úpadce podle něho nabídku Lucerny neinzeroval a celý prodej byl orientován na Havlovou. Podle ní ale nebyl o koupi druhé poloviny Lucerny jiný zájemce než ona. Za zahrnutí poloviny paláce do konkurzu proto zažalovala Havlová oba správce konkurzu.

Palác Lucerna získali bratři Václav a Ivan Havlovi v roce 1992 v restituci. Ivan svou polovinu daroval manželce Dagmar, která pak chtěla odkoupit druhou část od švagra. Prezident ji však prodal Chemapolu a do rukou Havlové se tak dostala druhá polovina až v roce 1999.