Na Rychnovsku uštkla zmije holčičku

Hradec Králové - Pětiletou dívku z mateřské školy v Orlickém Záhoří na Rychnovsku dnes dopoledne při procházce centrem obce uštkla zmije. Had holčičku kousl do ruky, vrtulník ji převezl do hradecké fakultní nemocnice. Dívka je mimo ohrožení života.

Neštěstí se stalo na cestě nedaleko místního statku, kam děti ze školy chodily na procházky pravidelně. Poté, co dívku had kousl, přivolala učitelka záchranáře a poskytla dívce první pomoc.

Podle starosty Orlického Záhoří Vojtěcha Špinlera jsou zmije v Orlickém Záhoří přemnožené již několik let. „Objevují se všude. Na dětském hřišti, pískovišti, stalo se, že je lidé objevili i v objektech. Snažíme se se Správou Chráněné krajinné oblasti Orlické hory najít nějaké řešení, protože tento stav je neúnosný,“ řekl Špinler.

Uštknutí zmijí není v České republice příliš výjimečné. Například letos v květnu zmije uštkla třiapadesátiletého muže na zahradě chalupy v obci Broumy na Berounsku. Loni na jaře v obci Karlštejn uštkla zmije třináctiletého chlapce, který skončil v nemocnici. Útok zmije přežil i dvouletý chlapec, kterého had předloni kousl ve středočeských Říčanech.