Podezřelý prodej pozemků Fruty

Lysá nad Labem - Spor mezi vedením města a opozicí kvůli prodeji pozemků v areálu bývalé Fruty v Lysé nad Labem musí šetřit ministerstvo vnitra. Až tam se totiž obrátil kontrolní výbor města na podnět tamní opozice. Ta tvrdí, že firma, která pozemky od města získala, nesplnila všechny zadané podmínky, a navíc podle některých zastupitelů nabídla málo peněz. Město ale tvrdí, že k žádnému pochybení nedošlo.

Firma, kterou vybralo městské zastupitelstvo, plánuje postavit v areálu bývalé Fruty poštu, bazén, podzemní parkoviště, byty nebo kulturní sál. Kontrolní výbor ale odhalil nesrovnalosti. „Vyhlášený záměr obsahoval zhruba devět kritérií. My si myslíme, že ani jedna z firem nesplnila zadání,“ tvrdí předseda kontrolního výboru města Lysá nad Labem Petr Gregor.

Jedna z podmínek totiž byla dohodnout se s vlastníkem přilehlých pozemků o jejich prodeji. Takový dokument ale vítězná společnost neměla a radní proto tuto podmínku jednoduše zrušili. „Podmínky se změnily v tom smyslu, že už není nutné, aby byla uzavřená smlouva o smlouvě budoucí kupní na pozemky pana Maixnera,“ vysvětluje starosta města Jiří Havelka. „Protože došlo ke změně zadávacích podmínek, tak měla být původní soutěž zrušena,“ je přesvědčen Petr Gregor.

Podle opozice navíc došlo k porušení zákona o obcích. Nové podmínky měly být projednány i v zastupitelstvu. Starosta naopak tvrdí, že projednání v radě města stačilo. „Povinnost ze zákona není, nikde není jasně stanoveno, kdo vypisuje záměr,“ brání se starosta Havelka.

Další výtkou opozice je cena, za kterou město pozemky firmě prodalo. „Máme k dispozici jisté analýzy, které ukazovaly na to, že ta tržní cena pozemku je v podstatě dvojnásobná,“ zdůrazňuje Petr Gregor. „Takový znalecký posudek mi nikdy předložen nebyl a nebyl předložen ani zastupitelům,“ přiznává starosta.

Protože se zastupitelé závěry odmítli zabývat, výbor požádal o prošetření ministerstvo vnitra. To zatím vydalo první dílčí zprávu. Starosta musí do 12. září předložit ještě další potřebné dokumenty, pak bude šetření ministerstva vnitra dál pokračovat.