Pražský magistrát se zbavuje škol v přírodě

Praha - Pražský magistrát se zbavuje škol v přírodě. Tři chce předat jinému provozovateli a tři ke konci roku úplně zrušit. Zařízení jsou pro město příliš drahá, argumentují radní. Rodiče nejen jedenácti tisíc dětí, které z hlavního města do zařízení na venkově jezdí, sepisují protestní petici.

Už tisíc Pražanů podepsalo petici proti rušení škol v přírodě. Náměstkyně primátora Marie Kousalíková je ale přesvědčená, že je zařízení drahé. „Přispíváme téměř dva miliony korun na zařízení, kde je 28 míst někde na Vysočině?“ ptá se Kousalíková. Hovoří přitom i o škole ve Vřesníku na Vysočině. Je tu nově opravená a moderně vybavená škola v přírodě, má velké hřiště, bazén, nabízí projížďky na ponících, vlastní stravovací zařízení. Teď ho využívají předškoláci z pražské MŠ Lešenská. „Už dopředu se musíme nahlásit, abychom se sem vůbec dostali,“ říká učitelka Jaroslava Pilná.

Jen z Prahy se tam ročně vystřídají desítky škol. I to je podle radních málo. „V Praze máme 320 mateřských škol, a z toho jen 34 tam jezdí,“ říká Kousalíková.

Pražští radní se ale chtějí zbavit škol, které jim nepatří a musí za ně platit nájem. To se týká ale jen dvou zařízení ze třech, která plánují zrušit. Ve Vřesníku žádný pronájem magistrát neplatí. Obec Želiv jako správce většinové části majetku nic nechce.

Jestli tři školy v přírodě na konci roku definitivně skončí, o tom budou pražští zastupitelé rozhodovat příští týden. Bude to jen tři týdny poté, co to e-mailem oznámili provozovatelům.