Černínský palác se otevřel veřejnosti, k vidění je Masarykův byt

Praha - Dveře Černínského paláce, hlavního sídla české diplomacie, se otevřely veřejnosti. Lidé se můžou podívat do reprezentačních prostor a také do služebního bytu někdejšího československého ministra zahraničí Jana Masaryka. A to přesně v den 122. výročí jeho narození.

Syn prvního československého prezidenta Jan Masaryk byl jedním z nejcharismatičtějších českých politiků. Během druhé světové války slýchávali Čechoslováci jeho hlas v rozhlasovém vysílání Volá Londýn. Po Benešově exilové vládě, vstoupil - jako jediný nestraník - i do té Gottwaldovy. A to mu zlomilo vaz.

„Být ministrem zahraničí ČSR v tak obtížné době během druhé světové války, během nástupu komunismu, to vyžadovalo odvahu,“ sklání se před svým předchůdcem ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Lidé nyní mají unikátní možnost navštívit nejen někdejší Masarykovu ložnici, jídelnu a pracovnu s knihovnou, ale také koupelnu pod jejímiž okny byl v roce 1948 populární politik nalezen mrtev. Dodnes se vedou diskuse, zda byla smrt Jana Masaryka měsíc poté, co odmítl demisi v Gottwaldově vládě, vraždou, či sebevraždou.

Kromě Masarykova bytu jsou v Černínském paláci zpřístupněny reprezentační prostory ministerstva, kde běžně jednají diplomaté.

Impozantní Černínský palác, který slouží jako hlavní úřad diplomacie od vzniku samostatného Československa v roce 1918, veřejnosti často přístupný nebývá. Například v roce 2006 to bylo až po 12 letech. Zájem veřejnosti je proto velký. Černínský palác je možné navštívit od 09:00 do 16:00, přilehlou ministerskou zahradu až do 18:00 hodin.

  • Okno, pod kterým byl v roce 1948 nalezen mrtev československý ministr zahraničí Jan Masaryk. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/411/41010.jpg
  • Fotografie z nově vydaných třídílných Pamětí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/69/6822.jpg