V Ústí nad Labem by se měla bourat historická kaple

Ústí nad Labem - Ústečtí památkáři chtějí zabránit demolici novogotické kaple na městském hřbitově ve čtvrti Krásné Březno. Podle ústeckého magistrátu už ji nelze zachránit a navíc jde o stavbu, která není památkově chráněna. Kolem bourání vznikl velký rozruch, jako řešení se nabízí replika kaple. Není však jisté, zda to bude památkářům a lidem stačit.

Když památkáři mluví o hřbitovní kapli, říkají, že je mnohem cennější než výletní restaurace Větruše, za jejíž záchranu utratilo město desítky milionů korun. Navíc mladí ústečtí historici zjistili, že kaple je zřejmě mnohem cennější, než se původně předpokládalo, že ji navrhovala stejná slavná vídeňská firma, která stavěla honosná centra a sídla ústeckých průmyslníků. Památkáři tvrdí, že každá cenná památka nemůže být na seznamu, ale že na její ochranu stačí dodržování stavebního zákona, což podle nich radnice neudělala, a proto rozhodnutí magistrátu označují za skandální. Petr Hrubý z Národního památkového ústavu Ústí nad Labem dodal, že verdikt určitě změnit lze, jenom je třeba vůle. Podle primátora města Jana Kubaty (ODS) je však stavební situace kapličky bohužel nenávratně v pozici, kdy se bude muset zbourat.

Kaple je podle historiků cenná především jako doklad přeměny vesnic ve velkoměstské čtvrti. Ústečtí památkáři jsou rovněž přesvědčeni, že za milion šest set tisíc korun, tedy cenu demolice, by bylo možno kapli zachránit. Historik architektury Matěj Páral uvedl, že by bylo dobré stavbu minimálně zakonzervovat a Petr Hrubý doplnil, že bourat se rozhodně nemusí. Primátor Kubata ale má naprosto jiné informace, na konzervaci to v žádném případě není, tvrdí však, že je ochoten o budoucnosti kaple dále debatovat. Nemá však na mysli její zachování, ale stavbu repliky.

Podle památkářů má replika cenu pouze tehdy, jestliže nahrazuje budovu, která byla zničena při havárii nebo neštěstí a to tento případ není.