Královehradečtí obyvatelé požadují uzavření vnitřního silničního okruhu

Hradec Králové - Obyvatelé v Hradci Králové, kteří žijí u vnitřního silničního okruhu, se bouří kvůli hluku. Ředitelství silnic a dálnic totiž provozuje část vnitřního okruhu v rozporu se zákonem. Nemá výjimku na hlukovou zátěž, která překračuje povolené normy. Obyvatelé okolních domů kvůli tomu připravili žalobu.

Ulice Magdaleny Dobromily Rettigové - pod okny bytů projíždějí tisíce aut. Hluk a prach od rána do noci. Silnice by podle obyvatel správně měla být zavřená. Na její kilometrový úsek chybí povolení hygieniků. Lidé se bouří. „Pláčete na špatném hrobě. Obraťte se na ŘSD,” řekl lidem primátor Hradce Králové Otakar Divíšek. „Ředitelství silnic a dálnic komunikuje s krajskou hygienou s cílem prodloužení výjimky,” říká mluvčí Martina Vápeníková ŘSD.

Proč ale obyvatele před státním úřadem nechrání sám magistrát a zda podpoří žalobu nespokojených lidí, na to primátor Divíšek neodpověděl.

Hygienici zahájili s Řiditelstvím silnic a dálnic správní řízení o pokutě. Ředitelství lidem slibuje prozatím alespoň výměnu oken.