Ralsko je stále plné zchátralých vojenských objektů

Ralsko - Před 40 lety, 19. září 1968, obsadila sovětská armáda město Ralsko, kde zůstala až do dubna 1990. Sověti tam umístili množství munice, včetně jaderných hlavic. V novém vojenském areálu žilo tisíce vojáků i s rodinami, v místě byly postaveny obchody i školy. Po odchodu sovětských vojsk však v oblasti stále zůstává spousta zchátralých vojenských objektů.

„Sovětská armáda si to přizpůsobila podle toho, na co byla zvyklá ze Sovětského svazu. Takže tomu odpovídala architektura, uspořádání i přístup k ekologii,“ uvedl historik Daniel Povolný. 

V devadesátých letech po Sovětech v Ralsku zůstalo množství domů, které byly většinou postavené bez stavebních povolení. Stavby byly obyvatelné, nikdo se do nich tehdy ale nestěhoval a domy se dlouhým nepoužíváním dostaly do dezolátního stavu.

V současnosti se ale opravují. Ve městě je proto mnoho levných bytů, v okolí ale chybí práce. Lidé tedy do Ralska na jednu stranu přicházejí za levným bydlením, na druhou stranu ale odcházejí za prací, vysvětluje starosta města Jindřich Šolc. Ralsko a jeho okolí je dále plné zchátralých vojenských objektů, které se postupně demolují. V místě se dá také narazit na různou munici, včetně výbušnin a raket.

Ralsko bylo jedním ze tří míst, kde se od roku 1966 budovala úložiště pro jadernou munici podle dohody uzavřené mezi československou a sovětskou stranou v 60. letech s tím, že po dokončení tam bude umístěna menší sovětská posádka. Nakonec bylo v Ralsku kolem 7 000 vojáků, říká Povolný.