Proti škůdcům budou mít senioři na Litoměřicku osobní alarmy

Litoměřice - Litoměřická policie chce, aby senioři, kteří se dostanou do nouzové situace, používali osobní alarmy. Novou akci policistů již podpořily radnice z Litoměřic, Lovosic, Štětí a také Roudnice nad Labem. Právě tam se už stovky alarmů mezi seniory rozdaly.

Odstrašit útočníka nebo přivolat pomoc by měl dokázat kapesní alarm, který vybrali litoměřičtí policisté. Mluvčí Policie ČR Okresní ředitelství Litoměřice Alena Romová uvedla, že stačí zatáhnout za malou šňůrku a spustí se ohromný alarm, který by měl pachatele odradit. Litoměřičtí policisté by chtěli, aby kapesní alarm používali hlavně lidé starší sedmdesáti let a tělesně postižení. Alena Romová dodala, že v celém okrese bude osloveno několik tisíc seniorů.

Senioři i v tom nejpokročilejším věku překvapili, většina z nich nabídku radnic přijala a v současné době už se učí s přístroji zacházet. Alarmy si pochvalují, pro toho, kdo se bojí, je to podle nich dobrá věc: „Dělá to hrozný rambajs, já bych se lekla.“ Vedoucí Domu chráněného bydlení Litoměřice Dragica Klímová doplnila, že zvuk je náhlý, silný a opravdu překvapí.

Nápad policistů už podpořila většina velkým měst z Litoměřicka, alarmy seniorům nakoupily i vesnické radnice. Místostarosta Štětí Antonín Šimral (nez.) potvrdil, že ve městě dostal každý, kdo projevil zájem. Starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč (ODS) doplnil, že každá sebemenší pomoc pro seniory v této podobě je v dnešní době cenná a důležitá.

Kapesní alarm není podle litoměřických policistů pouze pro důchodce, doporučují ho i ostatním lidem, především mladým ženám a dívkám. Ty si ale budou muset vhodný alarm koupit za své.