Praha zůstává rájem kapsářů

Praha - Každý rok je v Praze hlášeno téměř deset tisíc kapesních krádeží, tedy zhruba polovina všech případů v ČR. Čtyři pětiny okradených jsou zahraniční turisté, policistům se daří objasnit asi jen desetinu případů. Bezpečnostní výbor pražského magistrátu teď proto žádá soudce, aby kapesní zloděje trestali mnohem přísněji.

Praha zůstává rájem pro kapesní zloděje, nejvíce krádeží se stane v historickém jádru města – Václavském a Staroměstském náměstí a na Královské cestě a v dopravních prostředcích. V metropoli kradou především lidé z mimopražských regionů, dvě pětiny případů mají na svědomí cizinci. „Pokud jsou to Češi - tak jsou to osoby, které přijíždějí do Prahy, a pokud jde o cizince - tak jde hlavně o Rumuny, Poláky a Araby, kteří se soustředí na rychlá občerstvení,” upřesňuje zástupce ředitele pražské policie Ivan Smékal.

Kapsáři jsou dobře organizováni a mají specifický styl práce. Muži většinou stojí v pozadí, okrádají především ženy a nezřídka také děti, které mají v podstatě zaručenou beztrestnost. Denně si přitom mohou přijít až na několik tisíc korun

Bezpečnostní výbor pražského magistrátu teď chce, aby kapesní krádeže soudy trestaly přísněji – na základě zločinného spolčení. Za takový čin by totiž pachatelům hrozily dva roky až osm let vězení. „Ve třetině případů se dá prokázat, že byli dohodnuti,” souhlasí místopředseda pražského městského soudu Bohuslav Horký a dodává, že prokazování tohoto typu trestné činnosti je velmi obtížné a ani v zahraničí není situace příznivější.

Letos se už počet okradených dostal na víc než 4500 tisíce a vyřešit se podařilo jen 62 krádeží. Ve většině případů šlo o cizince.

Největší hrozba kapesních krádeží je na Václavském a Staroměstském náměstí, u Karlova mostu a na Hradě. V tramvajích působí kapsáři nejčastěji na linkách číslo 5, 9, 22, 23 a 26.