Historická kaple v Ústí nad Labem se bourat nebude

Ústí nad Labem - Hřbitovní kaple v ústecké čtvrti Krásné Březno zůstane stát, přestože ji chtěl tamní magistrát zbourat. Nakonec ale ustoupil památkářům, kteří za záchranu novogotické stavby bojovali jako lvi.

Je nenápadná ale cennější než všechno kolem, říkají památkáři a historici, když mluví o hřbitovní kapli v Krásném Březně. Historik architektury Matěj Páral prohlásil, že bezesporu jde o nejlepší stavbou na celém sídlišti pod Vyhlídkou. Kaple je podle památkářů stavbou, která dokumentuje přeměnu vesnic ležících u Labe v průmyslové čtvrti rodícího se velkoměsta a proto se jako první postavili proto jejímu bourání. Petr Hrubý z Národního ústavu památkové péče Ústí nad Labem doplnil, že pokud by nevyvinuli dostatečný tlak, rozhodnutí o tom, že se má stavba zachránit, by nepadlo.

Ústecká radnice tvrdí, že od demolice upustila na základě nových informací, především však kvůli snaze ministerstva kultury o zapsání budovy na seznam chráněných památek. Na opravu ale nebude mít dostatek peněz. Primátor Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS) uvedl, že ale opravdu udělají vše pro to, aby se zachránilo, co se zachránit dá. Jeho náměstek Jan Řeřicha (ODS) dodal, že z toho důvodu se radnice obrátí se žádostí na státní rozpočet.

Bez ohledu na to, jestli dostane peníze, musí podle stavebního zákona radnice o kapli pečovat. „Nechat něco zchátrat a pak říct: chceme státní dotaci, není podle mého soudu úplně košer,“ komentoval památkář Petr Hrubý. Jeho slova potvrdil Jan Cieslar z tiskového odboru ministerstva kultury ČR: „V současné době je hlavní odpovědnost na majiteli objektu.“

Město se tedy musí o svoji budovu starat, ať je památkou nebo ne.