Semilští zastupitelé nechtějí další supermarket

Semily - Semilští zastupitelé nechtějí ve městě další supermarket. Ten má ale vyrůst na soukromém pozemku, a tak se radnice alespoň snaží projekt ovlivnit. Místní by totiž uvítali spíš kulturní a společenské centrum.

Čtyři supermarkety na devítitisícové město stačí, tvrdí semilští zastupitelé. Podle radnice se navíc podobná budova na břeh Jizery a do centra města nehodí. „Já jsem pro markety, ale někde na kraji, ne uprostřed města,” myslí si například místostarosta Semil Vladimír Šimek.

Radnice by na místě viděla raději kulturní a společenské centrum. Právě tak prezentuje projekt i developer. Podle města ale investor do svých plánů zahrnuje už stojící a fungující budovy. „Na přímou otázku, čím je myšlena ta kulturnost centra, zazněla odpověď, že tam bude možno parkovat při návštěvě semilského kulturního domu,” podotýká starosta Semil Jan Farský.

Ředitel firmy Jaroslav Třešňák – Horová Pavel Hrouda k tomu říká: „V obchodním centru zůstane současných devět nájemců a přibudou pravděpodobně tři nebo čtyři prodejní místa a restaurace.”

Podle investora je hlavním cílem zrekonstruovat chátrající objekt. S tím souhlasili i předchozí zastupitelé, kteří vloni v červnu návrh schválili. Po volbách ale nové vedení města plány developera opakovaně odmítá.

Podle starosty je také důležité, aby lidé nakupovali hlavně u místních firem. V případě supermarketů totiž každá utracená koruna nenávratně mizí z města pryč.