Kvůli rekonstrukci bude stanice Národní třída více než rok zavřená

Praha - Pravděpodobně na jaře příštího roku začne ve stanici metra Národní třída a v přilehlém okolí rozsáhlá rekonstrukce. Spolu s opravou stanice se v blízkosti Národní třídy vybuduje rozsáhlý komplex Copa Centra s kancelářemi a obchody. Prostranství mezi ulicemi Spálená, Purkyňova, Vladislavova a Charvátova tak v budoucnu dostane zcela jiný ráz. Situaci však mění silný odpor místních obyvatel, kteří si nepřejí uzavření stanice na tak dlouhou dobu a magistrátu Prahy 1 již předali petici.

Výstavba Copa Centra bude podle odhadů stát až 4 miliardy korun. Rozsáhlá rekonstrukce stanice metra se může vyšplhat k hodnotě až desítek milionů. V blízkosti nové Národní třídy se plánují vybudovat také dvě desítky bytů a podzemní parkoviště. Kompletní přeměna okolí Národní třídy potrvá dva roky. Přestavba metra by však měla trvat kratší dobu, zhruba 16 měsíců. „Stanice funguje víc než 20 let, rekonstrukci už potřebuje úplně všechno - od eskalátorů až po provozní zařízení,“ poznamenal mluvčí pražského dopravního podniku Ondřej Pečený.

S uzavřením metra na Národní třídě ale nesouhlasí řada Pražanů. Sepsali petici, kterou v minulých dnech údajně podepsalo více než 3000 lidí. Podle nich není možné, aby byla jedna z nejfrekventovanějších stanic uzavřena jen kvůli zájmu jednoho podnikatele. Dopravní podnik se ale domnívá, že za peticí stojí majitelé stánků s občerstvením u vchodu do metra. Ty by totiž měly po přestavbě zmizet. Objevili se také návrhy, že by radnice mohla zbudovat provizorní stanici, která by zastoupila frekventovaný dopravní uzel v Praze. Taková možnost je však podle magistrátu nerealizovatelná.