Režisér Miloš Forman si zahrál čerta v nové pohádce

Jetřichovice (Děčínsko) - Světově uznávaný režisér Miloš Forman se objeví v nové komediální pohádce Miloslava Šmídmajera Peklo s princeznou. V pohádce natáčené od června v koprodukci s Českou televizí se zhostil epizodní role čerta; režisér jej získal díky dlouhotrvajícímu vzájemnému pracovnímu vztahu. V severočeském Dolském mlýně byla v roce 1952 natočena i slavná pohádka Pyšná princezna. Premiéra nového snímku je plánovaná na leden 2009.

Peklo s princeznou je pro Miloslava Šmídmajera celovečerním hraným debutem. Doposud točil dokumentární filmy, z toho tři o Miloši Formanovi. Ten podle svých slov roli přijal právě kvůli Šmídmajerovi. „Je to hodný člověk a umí,“ vyjádřil se o svém začínajícím kolegovi.

V novém filmu představují známí herci všech generací. Podle nich nechybí ve scénáři nic z toho co má správná pohádka mít - dobrá záplateka, romantické scény, odvážné kaskadérské kousky a překvapivé triky. Co se týče lokací, režisér odmítá, že by úspěch Pyšné prinzezny byl hlavním důvodem, proč natáčí právě V Dolském mlýně. „Hledali jsme mlýn, který je netypický a trochu tajemný, teprve potom jseme se dozvěděli, že se tady točila Pyšná princezna,“ říká Šmídmajer. 

Forman, který stále žije v USA, přijel na natáčení v úterý odpoledne už v kostýmu. Štáb jej tam vítal potleskem. Herecká role ve filmu je pro něj spíše vzácností. Naposled se objevil v celovečerním filmu v roce 2000, kdy jej herec Edward Norton obsadil do svého režisérského debutu Rabín, kněz a krásná blondýna. Slavný režisér si zahrál rovněž ve filmu Mikea Nicholse Hořkost z roku 1986. Před kamerou se objevil ještě v Československu ve snímcích Dědeček automobil, Stříbrný vítr, Slovo dělá ženu, Strop a Tam za lesem.

Peklo s princeznou

Režie: Miloslav Šmídmajer

Scénář: Miroslav Bubrle, Marie Poledňáková

Hrají: Václav Postránecký, Zlata Adamovská, Petr Nárožný, Jiří Mádl, Tereza Voříšková, Boris Hybner, Roman Vojtek ad.

Roman Vojtek
Zdroj: ČT24