Ústecký soud podruhé zamítl žalobu ekologů proti dálnici D8

Ústí nad Labem - Ústecký Krajský soud podruhé zamítl společnou žalobu Dětí Země, litoměřické Společnosti ochránců životního prostředí a jedné fyzické osoby proti vydání územního rozhodnutí pro výstavbu dálnice D8 přes České středohoří z roku 2003. Poprvé soud žalobu zamítl už v dubnu 2005, letos v únoru ale Nejvyšší správní soud (NSS) rozsudek zrušil. Podle Dětí země jde o plánovaný komplot nebo žert a do dvou týdnů budou podávat druhou kasační stížnost.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) rozhodnutí soudu uvítalo. „Ve chvíli, kdy se soud postavil pro, může naplno pokračovat příprava dalších dílčích stavebních povolení,“ uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Podle ní tak termín dostavby dálnice v prosinci 2010 není ohrožen.

Podle rozhodnnutí NSS z letošního února bylo územní rozhodnutí prokazatelně vydáno nezákonně. Z nového rozsudku podle Miroslava Patrika z ekologické organizace Děti Země vyplývá, že porušení zákona o ochraně přírody bylo jen formální. „Rozsudek považujeme za paskvil nemající obdoby, neboť dokazuje, jak snadno se zřejmě podle něčí objednávky dokážou nějací místní soudci domluvit, že zákony se dodržují, jen když je to účelné,“ dodal.

Podle Patrika se v nynějším výroku soudců uvádí, že by případné zrušení územního rozhodnutí jen z důvodu absence povolené výjimky k zásahu do biotopů zvláště chráněných druhů živočichů a rostlin před jeho vydáním bylo naprosto formální a neúčelné. „Tento jejich názor je ale v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny, soudním řádem správním a s mnoha jinými rozsudky,“ uvedl Patrik.

Dostavba posledního úseku dálnice D8 přes České Středohoří byla zahájena na podzim loňského roku. Na 16,4 kilometru dlouhém úseku budou stát tři mimoúrovňové křižovatky, dva tunely a 29 mostů. Náklady na výstavbu budou asi 11,7 miliardy korun, původně vyhlášený termín dostavby do konce roku 2010 zatím zůstává v platnosti.