Žamberk má nového starostu, město povede dosavadní radní Jiří Dytrt

Žamberk (Orlickoústecko) - Šestitisícový Žamberk povede Jiří Dytrt z ODS. Dosavadní radní vystřídal odvolaného starostu Tomáše Kalouse (nezávislý). Nového starostu podpořilo 16 zastupitelů z 18 přítomných. Kalous přišel o funkci 16. září. Odvolání předcházeli dlouhodobé rozpory se zastupiteli. Kritické hlasy na adresu odvolaného starosty zaznívaly napříč stranami. Šlo například o zvýšený rozpočet festivalu Orlická brána nebo malou aktivitu při získávání dotací.

„Vstupoval jsem do toho s tím, že mám většinovou podporu. Jinak bych kandidaturu nepřijal,“ uvedl Dytrt. Zastupitelstvo volilo také nové členy městské rady. Místostarostou zůstali Petr Andrle (nezávislý) a Ryan Strnad (ODS). Za nezávislé sedmičlennou radu doplňuje nově Miloš Jansa a Jiří Ráb, zůstává Jiří Vencl. Žambereckou demokratickou koalici zastoupí Jiřina Jirešová. ODS má v radě Dytrta se Strnadem.

Původní jednání ukazovala, že by Andrle měl funkci opustit, nakonec se jí ale nevzdal. Pro Dytrta je Andrle nedůvěryhodný, protože chtěl původně podpořit Kalousovo odvolání, nakonec tak ale neučinil. „Kdybych odstoupil, vezmu na sebe vinu, ale nic jsem neukradl, nic jsem nezpronevěřil,“ řekl Andrle. O odstoupení podle svých slov skutečně uvažoval. Radu i zastupitelstvo totiž opustil lidovec Pavel Zářecký, který pro město podle Andrleho vykonal hodně. „Stál ale na straně odvolaného starosty, a proto odešel,“ dodal Andrle. 

Nově zvolený starosta Dytrt chce zbylé volební období věnovat výstavbám cyklostezek, v areálu Českého vinařského závodu by měl podle něj vzniknout kulturní dům. Hodlá také do Žamberka přilákat nového investora a připravit pozemky pro novou průmyslovou zónu v lokalitě u letiště. Ve městě naposledy oznámila rušení závodu společnost Intergal Vrchovina, v minulosti to byly i další firmy.