Budova bývalé mateřské školy v Hradci Králové se stala předmětem sporu

Hradec Králové - Soukromá anglická škola Klas si stěžuje, že ji radnice v Hradci Králové donutila odejít z města. Budovu, kde škola sídlila, měla bez jejího vědomí pronajmout za výhodnějších podmínek jinému, předem vybranému zájemci. Podle majitelky anglické školy ani neproběhlo výběrové řízení. Radnice kritiku odmítá.

Do června v budově sídlila soukromá anglická škola Klas, radnice ji však v létě bez vědomí školy pronajala konkurenční škole SION. Majitelka anglické škola Klas Klára Svobodová je toho názoru, že nový nájemce byl předem znám. Náměstek primátora Hradce Králové Martin Soukup (ODS) však namítá, že v těchto případech se nevypisuje standardní výběrové řízení, pouze se vyhlásí záměr na úřední desce, k čemuž prý došlo.

Anglická škola měla platit nájem 700 tisíc korun za rok. Konkurenční SION má podle radnice platit jen 470 tisíc. Denis Doksanský ze školy SION namítá, že tato částka byla určena výběrovým řízením. Nový nájemce musel předem vyhovět žádosti radnice: stáhnout žalobu na vedení magistrátu, ve které se dožadoval omluvy za články v tisku. Radnice v nich SION ostře kritizovala. Denis Doksanský dodal, že o výměnný obchod se v žádném případě nejedná.

Anglická škola žádala zastupitelstvo o příspěvek na nájem, ale uspěla jen částečně. Hradec v září opustila a odešla za lepších podmínek do Pardubic. Škola teď připravuje žalobu na hradecký magistrát, chce totiž uhradit škody.