Zachrání kraj unikátní železářskou sbírku?

Východní Čechy - Muzeu železářství ve Skuhrově nad Bělou na Rychnovsku hrozí zánik. Jeho zřizovatel, slévárna Por-krt, má dluhy a podnik teď řídí exekuční správce. Ten připravuje také prodej majetku, a to včetně unikátních muzejních exponátů.

Že není skuhrovské Muzeum železářství obyčejným vesnickým muzeem, dokazuje rozruch, který zpráva o jeho možném zániku vzbudila. O záchranu exponátů usiluje nejenom obec, ale také historikové nebo například odbor kultury Královéhradeckého kraje. „Tato sbírka je unikátní. Má svůj význam pro region a samozřejmě má význam i pro dokumentaci železářské výroby v Čechách vůbec,” vysvětluje vlastivědný pracovník Bohumír Dragoun.

Součástí sbírky jsou kuchyňské mlýnky, lisy, váhy, ale také například rámy od klavírů a mnoho dalších exponátů z konce 19. a začátku 20. století. Řadu věcí do muzea z vlastní iniciativy nanosili lidé, kteří je zdědili po svých rodičích a prarodičích. „Z našeho pohledu je to sbírka nedávná, ale většina těch věcí už v rukou obyčejných smrtelníků není, protože nikdo to nikdy nesbíral,” upozorňuje Dragoun.

Cennosti sbírky jsou si vědomi i zástupci kraje. Podle Pavla Mertlíka z krajského úřadu spočívá její především v úplnosti sbírky: „Mělo by se udělat všechno proto, aby zachráněna byla,” zasazuje se za záchranu sbírky a dodává, že určitě kraji doporučí poskytnutí co nejvyššího příspěvku pro Skuhrov na zakoupení všech děl.

Obecní úřad ve Skuhrově chce sbírku rozhodně koupit. Předběžně stanovených 300 tisíc korun je ale pro vesnický rozpočet hodně. Starosta Vladimír Bukovský proto žádá o pomoc právě na krajském úřadě: „Tu cenu se definitivně snad dozvíme do konce příštího týdne, kdy by odhadce tu cenu měl mít na papíře.”

Exekuční správce Bohumil Ježek se k věci nechtěl vyjadřovat, žádost ČT o rozhovor odmítl.