Hlídky Dělnické strany skončily v Litvínově neúspěšně

Litvínov - Neúspěšné byly hlídky Dělnické strany v jednom z největších českých ghett, na sídlišti Janov v Litvínově. Nacionálním, tzv. ochranným sborům se tam postavilo na odpor několik desítek místních Romů a ze sídliště je vytlačili. Policie tam pak členům krajně pravicové Dělnické strany vstup úplně zakázala.

Z časově neomezeného hlídkování v Janově se stala necelá hodina. Hlídky Dělnické strany narazily na odpor místních Romů. Asi sedmdesát se jich postavilo dvanácti nacionalistům. Někteří z nich byli ozbrojení baseballovými pálkami, tyčemi a boxery. Hrozícímu konfliktu zabránila policie.

Místopředseda Dělnické strany Petr Kotáb informoval, že místní lidé požádali o pomoc při řešení s problémy, které tamní nepřizpůsobivá romská menšina zapříčiňuje. To se však Romům nelíbí. Samozvané hlídky nacionalistů se nezamlouvají ani litvínovské radnici. Místostarosta Litvínova Martin Klika (ČSSD) považuje celou akci za provokaci.

Obyvatelé Janova nakonec dosáhli svého a členové Dělnické strany odešli. Policie zašla společně s radnicí ještě dál - až do pondělí jim vstup na sídliště zakázala úplně. Všechny příjezdové cesty do Janova teď kontrolují policejní hlídky. „Chceme zachovat veřejný pořádek a ochranu zdraví a životů lidí,“ nechal se slyšet starosta Litvínova Milan Šťovíček (ODS).

Situace v Janově se vyhrotila v posledních letech. Majitelé soukromých paneláků sem sestěhovali stovky sociálně slabých. Neziskové organizace už otevřeně mluví o tom, že se z Janova stalo ghetto. Zesílené hlídky městské i státní policie budou na pořádek v Litvínově dohlížet minimálně do konce víkendu.