Sčítání netopýrů v Orlických horách

Východní Čechy - Ochránci přírody v Orlických horách vyrazili do podzemních štol a opuštěných bunkrů sčítat netopýry. Jejich kroky zamířily do opuštěné štoly nedaleko Nebeské Rybné. Právě zimní měsíce jsou pro mapování netopýří populace nejvhodnější.

Kroky záchranářů vedou po strmém srázu, po chvíli se jim do cesty staví ocelová mříž. Zbývá odemknout a za chvíli už skupina ochranářů mizí ve tmě. Světla z baterek míří do skalních štěrbin a během cesty odhalují první netopýry.

Ve štole je tentokrát převaha netopýrů velkých, na velmi těžko přístupném konci tunelu ale členka výpravy objevila také mnohem menšího netopýra vodního. „Smyslem je sledování populací, jsme schopni do jisté míry zaregistrovat výkyvy,” říká zoolog Josef Hájek ze Správy CHKO Orlické hory.

„Ve srovnání s předchozími roky se tady našlo o něco méně jedinců, je to pravděpodobně způsobené letošním nepříliš tradičním průběhem zimy,” vysvětluje další zoolog Josef Hotový.

Místa, kde jsou velká zimoviště netopýrů, ochránci přírody před lidmi raději tají a pokud je to jenom trochu možné, snaží se je oddělovat mřížemi.

„Pro netopýry je jakékoli vyrušování velice nebezpečné, protože se jim po probuzení mnohonásobně zrychlí metabolismus a ztrácí energii, kterou právě potřebují k tomu následujícímu zimování,” dodává Blanka Mikátová z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Vůbec největší zimoviště netopýrů v Orlických horách je nedaleko Sněžného, tam se výprava vydá příští týden.