Příbram překonala v rámci Eko jarmarku rekord ve sběru baterií

Příbram - V Příbrami dnes padl český rekord ve sběru použitých baterií. Během pěti hodin jich místní shromáždili 452 kilogramů. Na pětihodinový sběr dohlížel i komisař pelhřimovské agentury rekordů Dobrý den, který v zápětí potvrdil rekord. "Je to ustavující rekord, protože Příbram je prvním městem, které počet sebraných baterií přepočetlo na obyvatele," upřesnila Lenka Kvapilová z pořádající společnosti.

Podobná akce se konala například v Olomouci, Příbramští ale stotisícovou hanáckou metropoli překonali skoro o dvě stě kilo. Příští rok mají podobná klání pokračovat. O příbramský úspěch se zasloužily především žáci místních škol. „Na všech našich školách běží individuální sběr po celý rok,“ řekl místostarosta Petr Kareš. Například 3. Základní škola nasbírala více než 70 kilogramů baterií. 

Zástupci dalších škol zase přivezli na kárkách elektroodpad. Podle Kareše dnešní akce ukázala, že Příbramáci k ekologii tíhnou a že si životního prostředí váží. „Ten hlavní smysl je v tom, aby si lidé uvědomili, že baterie nepatří do popelnice, že je potřeba třídit odpady a tyto nebezpečné materiály likvidovat,“ vysvětluje příbramský starosta Josef Řihák. 

Příbramští postavili i obřího pavouka z odpadků 

Sběr použitých baterií byl jednou z doprovodných akcí prvního Eko jarmarku. Jeho cílem bylo představit příbramské ekologické aktivity. Prezentovaly se na něm místní školy i neziskové organizace zabývající se ekologickou likvidací odpadu. Návštěvníci viděli ukázky nakládání s komunálním odpadem, svozovou techniku i místa pro tříděný odpad. 

Na programu Eko jarmarku byla také stavba tzv. odpadkového pavouka. Jeho základem se stala kovová konstrukce, tělo vzniklo z přineseného elektronického odpadu. Pavouk byl převezen do Kovohutí Příbram, kde bude vystaven společně s dalšími sochami, které příbramští obyvatelé vytvořili během minulých akcí s ekologickou tématikou.